Friday, December 20, 2013

Adrian Chebuțiu și Adrian Preda ridicati de DNA

Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, cei doi foști manageri ai UCM Reșița, ridicați marți de procurorii DNA Timișoara pentru evaziune și abuz în serviciu, au fost reținuți pentru 24 de ore. După audieri, instanța a hotărât arestarea acestora pentru 29 de zile.Chebuțiu a prăduit UCM Reșița și bugetul statului pentru a favoriza firma personala.
Cei doi au fost ridicați marți de DNA, în urma mai multor percheziţii (opt) în județele Caraș Severin și Timișoara. Adrian Chebuțiu și Adrian Preda sunt acuzați de evaziune fiscală și abuz în serviciu de peste 60 de milioane de lei, dar și de comiterea infracțiunilor de asociere în vederea comiterii de infracțiuni și spălare de bani, deturnare de fonduri. Prejudiciul estimat în cauză depăşeşte suma de 10 milioane euro, conform surselor EVZ.
La acțiune, procurorii au fost sprijiniți de ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, dar și de specialiștii SRI. Potrivit unor surse judiciare ancheta procurorilor vizează modul în care a fost privatizată această societate. Procurorii DNA au probe care arată că directorii nu au respectat clauzele contractului de privatizare.

Antecedente
Reamintim că Adrian Chebuțiu și Adrian Preda au fost au fost condamnați la închisoare cu suspendare într-un dosar de returnare de TVA, alături de omul de afaceri libanez Said Baaklini, supranumit "Regele sardinelor". Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reșița a emis o factură prin care ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA. Anchetatorii spun că factura a fost emisă pe baza unui contract conținâd obligații fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare - nu erau funcționale și erau alcătuite din piese uzate. Valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei
În primă instanță, Chebuțiu și Preda au fost condamnați de Judecătoria Sectorului 1 București, la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la șapte ani de închisoare, cu executare, dar decizia din 4 decembrie 2013 nu este definitivă. Instanța a decis totodată să mențină împotriva lor măsurile de siguranță care fuseseră luate, respectiv interdicția de a părăsi țara. În același dosar a mai fost condamnat și Eugen Bogatu, pentru favorizarea infractorului, la o pedeapsă cu închisoarea de 2 ani și 6 luni, dar instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani. Toți inculpații au declarat însă recurs împotriva acestei sentințe.
Evenimentul zilei deține în exclusivitate detaliile despre faptele penale comise de către cei doi foști conducători ai UCM Reșita.
Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă în perioada 2005 – 2010 Adrian Chebuțiu a constituit împreună cu inculpatul Adrian Coriolan Preda o asociere infracţională în vederea săvârşirii infracţiunuilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. Această grupare a fost sprijinită de învinuiţii Laura Simona Truți, Dan Codruț Cociorva, Bianca Oprescu (fostă Balint) şi Alin Dumitru Condrea.
Privatizare cu cântec
Conform procurorilor DNA Timișoara, prin contractul de privatizare a UCM Reşiţa au fost impuse de reprezentanţii statului mai multe condiţii privind menţinerea activităţii şi a forţei de muncă, dar şi acordarea unor înlesniri la plata datoriilor pe care societatea le avea faţă de bugetul general. Astfel la data de 03.04.2006 Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului şi Ministerul Finanţelor au emis un Ordin Comun privind acordarea de înlesniri la plata obligaţiilor bugetare datorate şi neachitate de SC UCM Reşiţa S.A., ordin prin care au fost acordate scutiri la plată de 100% a obligaţiilor bugetare restante la data de 31.12.2003 în sumă de 56.246.741 lei şi eşalonarea la plată pe 5 ani, cu 6 luni perioadă de graţie cuprinsă în perioada de eşalonare a obligaţiilor bugetare – prin stopaj la sursă restante la 31.12.2003 în sumă totală de 11.481.826 lei.
Prin Ordinul Comun din data de 29.09.2007 a fost acordată înlesnirea la plată către fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate datorate de UCM Reşiţa, constând în eşalonarea la plată pe 5 ani cu 6 luni perioadă de graţie cuprinsă în perioada de eşalonare a obligaţiilor restante la 30.06.2003 şi neachitate la data de 21.02.2007 în sumă de 8.449.103,89 lei, precum şi scutirea la plată a dobânzilor şi penalităţilor în sumă totală de 9.537.056,78 lei.
Cu toate facilităţile oferite de statul român prin ministerele de resort, societatea UCM Reşiţa, sub conducerea inculpatului Chebuţiu Adrian preşedinte al consiliului de administraţie şi director general, respectiv Preda Coriolan Adrian, director executiv, au dispus cu intenţie reţinerea şi nevărsarea sumelor reţinute prin stopaj la sursă de la angajaţi.
În acest sens pentru perioada august 2009-noiembrie 2010 societatea UCM Reşiţa a reţinut şi nevărsat, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, sumele reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în cuantum total de 13.118.648 lei. Suma de 13.118.648 lei calculată de angajatorul UCM Reşiţa, reprezentând impozitele reţinute şi nevărsate prin stopaj la sursă pentru perioada august 2009-noiembrie 2010 ,se compune din impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
UCM Reșița, salvată prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, după ce directorii ei au băgat-o în insolvență
Prin reţinerea şi nevărsarea contribuţiilor cu stopaj la sursă cu intenţie de către inculpaţii Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian la termenele scadente, aferente perioadei august 2009-noiembrie 2010, în condiţiile în care societatea dispunea conform extraselor de cont de lichidităţi, fiind efectuate plăţi către diferiţi furnizori şi acordate împrumuturi, au fost încălcate prevederile Ordinelor Comune din data de 03.04.2006 şi reactivată datoria istorică a UCM Reşiţa fapt ce a dus societatea la intrarea în incapacitate de plată, respectiv deschiderea procedurii de insolvenţă.
"Realizând gravitatea situaţiei create, Guvernul României a emis O.U.G. nr. 97 din 16.10.2013 publicată în M.O. 645 din 21.10.2013 privind preluarea de către A.A.A.S. a creanţelor bugetare administrate de A.N.A.F. prin organul fiscal competent la UCM Reşiţa S.A. Motivaţia emiterii acestui act normativ a fost aceea că UCM Reşiţa S.A este singurul producător din ţară de echipamente integrale hidroenergetice care furnizează toate echipamentele necesare de la intrarea până la ieşirea apei din hidrocentrală.", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă.
Guvernul a intervenit pentru asigurarea securității energetice a țării?
Anchetatorii DNA Timișoara mai arată că în motivarea deciziei Guvernului Ponta s-a apreciat: "continuarea activităţii la UCM Reşiţa SA contribuie în mod major la operarea în bune condiţii a celui mai mare producător de energie electrică din sectorul hidroenergetic, SC Hidroelectrica S.A. Bucureşti, societate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei şi implicit la asigurarea securităţii energetice a ţării. Situaţia în care activitatea la SC UCM Reşiţa S.A nu ar mai continua şi societatea ar intra în faliment ar reprezenta un pericol sistemic cu impact asupra securităţii sistemului energetic naţional cu efect direct asupra SC Hidroelectrica SA prin pierderea furnizorului tradiţional al acestuia pentru produse şi mai ales pentru produsele de mentenanţă ceea ce a conferit caracterul de urgenţă al acţiunii. Aceste argumente au stat la baza considerării de către organul de urmărire penală inculpaţilor Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian ca fiind asimilaţi funcţionarilor publici ca urmare a asigurării managementului unei astfel de societăţi ca UCM Reşiţa S.A., care este de interes public astfel cum e definită de art. 145 C.p", mai arată procurorii DNA.
Au deturnat contribuția de asigurări de sănătate
Suma de 2.297.910 lei reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009-septembrie 2010, reţinută la sursă şi nevărsată bugetului consolidat al statului, a fost folosită din dispoziţia inculpaţilor Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian în alte scopuri, fiindu-i schimbată destinaţia, contrar prevederilor din Legea 95/2006. Cei doi au prejudiciat astfel bugetul  Ministerului Sănătăţii. 
Tupeu: Contracte pentru firma personală
Adrian Chebuțiu a fost numit în data de 9 iunie 2004 ca preşedinte – director general al UCM Reşiţa SA. Anchetatorii au stabilit că el a abuzat de prerogativele funcţiei sale. Concret Chebuțiu a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru UCM Reșița cu firma al cărui asociat unic era chiar el iar administrator fratele său Cristian Daniel Chebuțiu. Este vorba despre SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara. Aceasta firmă fusese înființată cu doar patru luni înainte ca Adrian Chebuțiu să fie instalat la conducerea destinelor UCM Reșița.
"Pe parcursul timpului, acţionariatul acestei societăţi, ca şi administratorii au suferit modificări, de fiecare dată însă, persoanele cu putere de decizie fiind apropiate inculpatului, astfel încât acesta avea permanent controlul direct şi capacitatea decizională asupra activităţii SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara", arată procurorii DNA. Reprezentativ este și faptul că Adrian Chebuțiu a fost și angajat la SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara în perioada 01.03.2004 – 28.02.2006. Anchetatorii au mai stabilit că UCM Reșița SA a încheiat cu firma președintelui societății  mai multe contracte "având ca obiect aparent prestarea unor servicii supraevaluate şi fără legătură cu obiectul de activitate al UCM Reşiţa SA, închirierea şi subînchirierea unor autoturisme care au produs prejudicii semnificative acesteia, consecutiv cu obţinerea de foloase patrimoniale pentru SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara".

No comments:

Post a Comment