Friday, December 20, 2013

Senatorul PSD Victor Mocanu acuzat de abuz în serviciu

Senatorul PSD Victor Mocanu a aprobat închirierea mai multor echipamente medicale pentru a dota o maternitate din oraş înainte de alegerile locale din 2012. Consiliul Judeţean nu a organizat licitaţie, iar fi rma aleasă a pus un adaos de 260%.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Victor Mocanu, senator PSD. Demnitarul este acuzat de abuz în serviciu după ce a inaugurat formal o maternitate, pe când era preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Buzău. Alături de baronul local, au fost trimişi în judecată doi administratori de firme şi un fost director din CJ.
Acţiune politică
Potrivit rechizitoriului, în campania electorală din 2008, când acesta a candidat pentru un nou mandat în fruntea CJ, printre promisiunile electorale ale lui Mocanu s-a regăsit şi realizarea unei maternităţi moderne în municipiul Buzău.

"Întrucât până în preajma alegerilor locale, din data de 10.06.2012, lucrările la clădirea maternităţii nu fuseseră finalizate şi nici nu fuseseră demarate procedurile pentru autorizarea funcţionării unităţii medicale în imobilul nou construit, pentru a se putea prevala în noua campanie electorală de îndeplinirea promisiunii făcute anterior, Victor Mocanu s-a hotărât să organizeze o inaugurare formală a noului sediu al maternităţii. El nu mai avea timpul necesar finalizării lucrărilor de construcţie şi derulării procedurilor legale pentru achiziţia unor echipamente medicale, iar activitatea medicală în incinta clădirii nou edificate nu putea fi desfăşurată", se arată în rechizitoriul procurorilor.
Astfel, presat de data alegerilor, în intervalul aprilie-mai 2012, CJ Buzău a închiriat echipamente medicale pentru dotarea maternităţii. Astfel, au fost încheiate un număr de opt contracte în valoare totală de 453.563 de euro, toate fără licitaţie. Firma de la care a fost adusă aparatura medicală a pus un adaos comercial de 264,65 % faţă de preţul de cumpărare, reprezentând, practic, o supraevaluare a preţurilor echipamentelor. Mai mult, firma respectivă, SC Medical Finance Projects din Bucureşti, nu a transmis certificate de garanţie către Consiliul Judeţean Buzău.
A plătit în avans
Procurorii mai susţin că plata celor 565 mii de lei, fără ca bunurile să fie livrate, a prejudiciat bugetul judeţului Buzău. Deşi bunurile nu fuseseră primite, la data de 26 aprilie 2012, Constantin Lungu a aplicat viza "bun de plată" şi a semnat pe facturile fiscale emise de firma Medical Finance Projects, atestând în mod fals primirea obiectelor. Mai mult, societatea a dat în judecată CJ Buzău pentru plata chiriei şi, pe 8 octombrie 2013, Consiliul a fost obligat la plata sumelor de 1.800.000 lei, reprezentând chirie, şi 549.000 de lei - penalităţi.
Avere de bugetar
În declaraţia de avere, demnitarul a trecut că deţine patru terenuri în Buzău, în suprafaţă totală de 18 hectare, două case şi un apartament, un autoturism de lux şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro. Asigurările şi certificatele de trezorerie pe care le deţine valorează 165.000 de lei şi 17.000 de euro. În bancă, fostul baron are un depozit de 225 de mii de lei. Acţiunile şi împrumuturile pe care le deţine la diferite firme valorează 375.000 de lei, la care se adaugă venituri din activităţi agricole ce se ridică la 220.000 de lei. În ultimul an a câştigat 68.000 de lei, salariul de la CJ Buzău. Soţia sa, director executiv în cadrul Direcţiei de Finanţe Publice din judeţ, a declarat un venit anual de 74 de mii de lei.
Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - ziarul Evenimentul zilei, iar pentru publicaţiile online - www.evz.ro

Citiţi mai mult: REPUBLICA PENALILOR. Fostul baron de Buzău, judecat pentru o inaugurare fantomă - Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/1073613.html#ixzz2o5dWLgxz
EVZ.ro

No comments:

Post a Comment